2022-05-19 08:28:41• hírek • Bede Emőke

Tizenkétszeresére növelnék a graffitizőkre kiszabható bírságot

Képünk illusztráció. Forrás: commons.wikimedia.org
Képünk illusztráció. Forrás: commons.wikimedia.org

Szatmárnémetiben sem ritka látvány, hogy egy-egy épület oldalát falfirkák „díszítik”, sőt arra is volt már példa, hogy közterületen álló szobrok estek áldozatul a festékes támadásnak. Amennyiben azonban a képviselők is áldásukat adják a szenátorok által már elfogadott törvényjavaslatra, a graffitizőknek jobb lesz kétszer is meggondolni, egy üres falat látva elővegyék-e a spray-t. Egy törvénytervezet értelmében ugyanis a jelenleginél akár tizenkétszer nagyobb bírságot is kiszabhatnak azokra, akik kéretlen falfirkákkal csúfítják el a közterületeket.

A javaslat a 61/1991-es törvényt módosítaná, ez által lehetővé téve, hogy az épületeket, kerítéseket és egyéb, közterületen található tárgyakat jogtalanul összefirkáló, összerajzoló személyeket 3.000 és 6.000 lej közötti pénzbírsággal lehessen szankcionálni. Ezzel nem kis mértékben szigorítanák meg a falfirkálás miatt kiszabható büntetést, hiszen jelen pillanatban mindössze 100-500 lejes bírsággal "jutalmazhatják" a hasonló tetteket.


A beterjesztők szerint a rendelkezés célja, hogy a falfirkálást határozottabban büntessék, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor a történelmi és kulturális örökség részét képező épületeket csúfítják el e módon.


A borsos pénzbírság mellett ugyanakkor arra is törvény által köteleznék a graffitizőt, hogy legfeljebb 15 napon belül tüntesse el a „remekművet” és állítsa vissza az összefirkált felület eredeti állapotát. Amennyiben erre nem kerül sor, az önkormányzat ezt saját forrásaiból megoldhatja, a keletkezett költségeket pedig peres úton hajthatja be a másik féltől.


A törvénytervezetre a szenátorok már áldásukat adták, a kérdésben a képviselőház a döntő fórum, ahhoz pedig, hogy életbe lépjen, az államelnöknek is ki kell hirdetnie azt, illetve meg kell jelenjen a Hivatalos Közlönyben is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: